Avukat Yalçın TORUN

avukat yalçın torun
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞI VE STOKÇULUĞUN CEZASININ ARTIRILMASINI ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ MECLİSE SUNULDU

1.Giriş

6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda; perakende işletmelerin faaliyetleri ile bunların birbirleri, üretici ve tedarikçilerle ilişkileri ve tüketicinin korunmasına dair düzenlemeler mevcuttur. Kanunun Ek 1. maddesinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı veya stokçuluk yapmaları yasaklanmıştır.  Aynı kanunun 18.maddesinde fahiş fiyat artışı veya stokçuluk yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere idari para cezası verilmesi öngörülmüştür. Meclise sunulan 03.05.2024 Tarihli ve 28 Sayılı Kanun Teklifi ile fahiş fiyat artışı ve stokçuluk için öngörülen cezaların artırılarak, cezaların caydırıcılığının sağlanması amaçlanmaktadır.

2.Fahiş Fiyat Artışı Nedir ?

Fahiş fiyat artışı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği madde 2’de “Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından satışa sunulan ve kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin fiyatında girdi ve diğer üretim maliyetlerindeki artış gibi haklı bir sebebe dayanmaksızın yapılan aşırı ve adil olmayan artış” şeklinde tanımlanmıştır.

Fahiş fiyat artışına dair şikayetler;   Alo 175 Tüketici Danışma Hattına veya e-devlet aracılığıyla Ticaret Bakanlığına (https://www.turkiye.gov.tr/ticaret-bakanligi-haksiz-fiyat-artisi-sikayet-bildirimi) tüketiciler tarafından iletilmektedir. Şikayetler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca   değerlendirilmektedir. Değerlendirme neticesinde fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere 6585 Sayılı Kanun madde 18’e göre idari para cezası verilmektedir. Yürürlükte olan düzenlemeye göre  göre fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere her bir aykırılık için on bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Meclise sunulan 03.05.2024 Tarihli ve 28 Sayılı Kanun Teklifi madde 20’de öngörülen değişiklik ile fahiş fiyat artışı için mevcut   para cezası sınırları yükseltilerek idari yaptırımların caydırıcılığının artırılması amaçlanmıştır. Söz konusu değişikliğe göre; fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere her bir aykırılık için yüz bin Türk Lirasından bir milyon Türk Lirasına kadar, idari para cezası verilmesi öngörülmektedir.

3.Stokçuluk Nedir ?

Stokçuluk Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği madde 2’de “Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin piyasada darlık yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan faaliyetleri ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetleri” şeklinde tanımlanmıştır.

Stokçuluğa dair şikayetler de  fahiş fiyat artışlarında olduğu gibi ;  Alo 175 Tüketici Danışma Hattına veya e-devlet aracılığıyla Ticaret Bakanlığına (https://www.turkiye.gov.tr/ticaret-bakanligi-haksiz-fiyat-artisi-sikayet-bildirimi) iletilmektedir. Şikayetler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirme neticesinde stokçuluk yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere 6585 Sayılı Kanun madde 18’e göre idari para cezası verilmektedir. Buna göre stokçuluk yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere her bir aykırılık için yüz bin Türk lirasından iki milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilmesi  düzenlenmiştir.

Meclise sunulan 03.05.2024 Tarihli ve 28 Sayılı Kanun Teklifi madde 20’de öngörülen değişiklik ile stokçuluk için öngörülen idari para cezası hadlerinin yükseltilerek idari yaptırımların caydırıcılığının artırılması amaçlanmıştır. Söz konusu değişikliğe göre stokçuluk yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere ise her bir aykırılık için bir milyon Türk Lirasından on iki milyon Türk Lirasına kadar idari para cezası verilmesi öngörülmektedir.

4.İdari Yaptırımlara ve Para Cezalara Karşı Başvuru Yolları

Kanun kapsamında verilen idari para cezalarına karşı   Kabahatler Kanunu  düzenlemeleri dikkate alınarak on  beş gün içerisinde  Sulh Ceza Mahkemeleri aracılığı ile idari yaptırım kararının kaldırılması istenebilecektir. İdari para cezalarının bir ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Av. Meryem KILIÇ

Av. Yalçın TORUN

 

UYARI

Web sitemizde yayımlanan yukarıdaki yazılı metnin, eser sahipliği hakları Av.Meryem KILIÇ’a ve Av.Yalçın TORUN’a aittir. Bu yazılı metin hak sahipliğinin tespiti amacıyla zaman içerikli elektronik imza ile muhafaza edilmektedir. Sitemizdeki yazılı metinler avukat meslektaşlarımız tarafından dilekçelerinde serbestçe kullanılabilir, fakat metinlerin tamamının, bir kısmının veya özetinin atıf yapılmaksızın başka web sitelerinde yayınlanmasına iznimiz yoktur.

 

 

Scroll to Top